loader image
TECHNIK AGROBIZNESU TECHNIK ANALITYK TECHNIK FRYZJERSTWA TECHNIK GRAFIKI TECHNIK LOGISTYK TECHNIK OCHRONY ŚRODOWISKA SZKOŁA BRANŻOWA
TECHNIK AGROBIZNESU TECHNIK ANALITYK TECHNIK FRYZJERSTWA TECHNIK GRAFIKI TECHNIK LOGISTYK TECHNIK OCHRONY ŚRODOWISKA SZKOŁA BRANŻOWA

Błędy żywieniowe

27 października 2022

Nie wiem czy wiesz, jednym z najważniejszych czynników wpływających na nasze zdrowie, są spożywane pokarmy. Pożywienie to niejako paliwo dla naszego organizmu, wpływa na jego rozwój, regenerację, również nierzadko na dobre samopoczucie. W obecnym świecie mamy bardzo duży wybór różnego rodzaju produktów żywnościowych, jednak nie wszystko dobrze służy ludzkiemu organizmowi.
Co ty na to, że są produkty czy postępowanie, które w szczególny sposób szkodzą naszemu zdrowiu. Poniżej znajdziesz listę tych, nad którymi warto się zastanowić. Może przynajmniej część z tych błędów uda Ci się stopniowo zniwelować, co korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie.

  1. Spożywanie produktów wysoce przetworzonych.
  2. Nieregularność posiłków.
  3. Nadmierna ilość w pożywieniu cukru, soli kuchennej, mleka, konserwantów, białej mąki, barwników.
  4. Niedostateczna ilość warzyw i owoców.
  5. Zbyt wysokie spożycie tłuszczów przemysłowych – trans.
  6. Nadmierna ilość środków pobudzających (kawa, coca cola, energy drinks).
  7. Nieświadomość sztuczek producentów pokarmów – nadmiar konserwantów i „ulepszaczy”.
  8. Spożywanie dużej ilości „szybkiego jedzenia”.
  9. Brak zbilansowania diety.
  10. I wiele, wiele innych….

Zdrowia i dużo radości

Paweł Pakosz

Wszelkie prawa zastrzeżone (all rights reserved). © Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Opolu.
Skip to content