Dzień kukurydzy – nauka w warunkach polowych
17 września 202116 września zainteresowani uczniowie agrobiznesu uczestniczyli w ,,Dniu kukurydzy” czyli plenerowej imprezie zorganizowanej przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Tegoroczna edycja koncentrowała się na innowacyjnych rozwiązaniach w uprawie kukurydzy w kierunku zwiększenia bioróżnorodności i nawiązywała w ten sposób do aktualnych trendów ekologicznych we współczesnym rolnictwie,
Nasi uczniowie wysłuchali wykładu wygłoszonego przez prof. dr hab. Marka Korbasa pt. ,,Niebezpieczne choroby w uprawie kukurydzy i możliwości ich ograniczenia” oraz dr hab. Pawła Bereś pt. ,,Rozpoznawanie, zapobieganie i zwalczanie szkodników kukurydzy z uwzględnieniem integrowanej ochrony roślin”.
Po części teoretycznej, na poletkach doświadczalnych, zapoznali się z kolekcją najnowszych odmian kukurydzy uzyskanych przez liczne firmy specjalizujące się w produkcji materiału siewnego.
W trakcie imprezy przedstawiciele producentów prezentowali innowacyjne programy nawożenia i ochrony roślin, a także chętnie dzielili się swoimi doświadczeniami i fachowymi wskazówkami dotyczącymi uprawy rośliny, która była bohaterką tej imprezy.
Udział naszych uczniów w cyklicznej imprezie odbywającej się w warunkach polowych był okazją do poszerzenia wiedzy z zakresu uprawy kukurydzy poza ławką szkolną, co jest bardzo cennym doświadczeniem po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią.
STASZIC W SOCIAL MEDIACH